
Is het u wel eens opgevallen dat er steeds minder over gecomponeerde muziek in kranten en tijdschriften wordt geschreven? En dat de hedendaagse muziek er helemaal bekaaid vanaf komt? Bent u ongelukkig met die recensies van amper 200 woorden? Stoort het u dat *** [sterren] de functie van reflectie overnemen? Maakt u zich zorgen over de almaar vervagende grenzen tussen kritiek en consumentenvoorlichting?
Wij wel!
Het zijn maar een paar van de redenen waarom we in 2012 muziekvan.nu hebben gelanceerd. Behalve een bron van informatie over alles wat actueel is op het gebied van hedendaagse muziek, willen we een serieus, onafhankelijk kritisch platform zijn voor schrijvers die iets over muziek te melden hebben. En meer dan ‘leuk’ of ‘niet leuk’. Schrijvers voor wie muziek niet alleen maar een gezellig avondje uit is. Voor wie luisteren en denken elkaar niet op voorhand uitsluiten.
Dat muziekkritiek niet rendabel is, heeft niets met kunstbezuinigingen en financiële tekorten te maken. Dat is ze nooit geweest, zal ze niet worden en moet ze ook niet zijn. Kritiek moet je willen, als luisteraar, maar ook als musicus, dirigent, programmeur, componist. Kritiek scherpt de zintuigen en het oordeel. Nu in de gedrukte pers de grenzen tussen kunst en amusement steeds meer vervagen, moet de lezer elders zijn licht opsteken. Om te beginnen op muziekvan.nu.
Schrijven over muziek kost geld, want zelfs critici kunnen niet van de wind leven. Wilt u ook in de toekomst eigenzinnige beschouwingen, verhelderende recensies en persoonlijke blogs van auteurs als Elmer Schönberger, Guido van Oorschot, Thea Derks, Floris Solleveld, Ad Zuiderent en August-Hans den Boef blijven lezen? Dan kunt u ons daarbij helpen.
Om Muziekvan.nu te bouwen en lanceren kregen we in de afgelopen tijd startsubsidies van het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Société Gavigniès en het SNSReaalfonds. Maar vanaf 2014 moeten we het zonder ondersteuning van fondsen gaan doen en de vraag is: hoe? Er is een simpel scenario bedacht: onze zakelijke partners – programmeurs en producenten van nieuwe muziek – betalen via het plaatsen van agenda-items, advertenties en advertorials voor het management en onderhoud van de site. Voor het ‘schrijversfonds’, waaruit de bloggers over muziek van nu worden betaald en dat jaarlijks zo’n € 20.000 zou moeten behelzen, gaat u hopelijk bijspringen!
Tijd dus voor een oproep.
Geachte Bezoekers!
Als het goed is, heeft u, liefhebber van of professional in de muziek van nu, regelmatig plezier beleefd aan onze voorbeschouwingen, recensies, columns, interviews, vaste rubrieken als Het Einde!, concerttips en agenda, en wilt u Muziekvan.nu niet meer missen.
Draag in dat geval alstublieft, voor een klein of groter deel, en in het belang van de nieuwe muziek, bij aan ons voortbestaan.
Op http://www.muziekvan.nu/steunons leest u hoe u dat kunt doen.
Alvast veel dank!
Namens alle betrokkenen,
Marianne de Feijter
Directeur Muziekvan.nu